mest best kan kalau makan keropok cicah plak dengan cuka lada asli mesti PERGH!! punyerlah..
hehe
seperti yang sume sedia maklum,Terengganu ni memang terkenal dengan'KerOp0k leKoor...'
cube sume bayangkan apabla ikan2 segar yang baru ditangkap(biasanye ikan-ikan yang orang gune untuk buat keropok nie ikan selayang,ikan tamban,ikan parang atau ikan kerisi) tu dibuang tulangnya,,
pastu dilenyek-lenyek dan kemudiannya diadun bersame-same dengan sagu,,,,
dan diuli-uli...diguling-guling...dicanai-canai,*eh!cop,,keropok mane ade canai la..sory2 silap:p
akhirnye terbentuklah keropok leKooor
haaa,,,jadipun keropok..nak cube??sile-sile ambil
jangan malu-malu kucing plak
hehehe,,
keropok nie mmg best kalu dinikmati especially time panas-panas tu ngan waktu petang
Selain daripada keropok lekor..ade satu jenis lagi keropok yang digelar......'ker0pok keping'
kalau ade yang tak tau tu mest pelik kan macam mana rupe keropok keping tu ye?
alah,,keropok keping sebelum kite nak makan,kena goreng dulu..kalu nak sedap biar dye hangus...gurau jelah,,biar dye rangup.
memang best..lagi best kalau dibuat drpd ikan tamban
rase keikanan dye tu
nak pergi makan keropok dulu
see ya~~
Keropok lekor, anyone?
Tasty, crunchy, fishy, yummy are likely some of the words you’ll come across by Malaysians and visitors alike, in describing the popular traditional snack, keropok lekor.
Keropok lekor, a specialty of the state of Terengganu and states situated along the east coast Peninsular Malaysia is a heavenly indulgence with its crunchy, slightly fishy taste, a popular treat among locals.
mmm,,,yummy,yummy
No comments:
Post a Comment